Een leuke Valentijnsdag

Nog één nachtje slapen en het is weer Valentijnsdag, whoehoeeeiieeeeuuuwwww! Whahaneeeeeeeeeeheeee boehoeeee! Love it or hate it?! Voor wie is Valentijnsdag nou leuk? Waarschijnlijk heeft het wat te maken met verwachtingen, na de zoveelste romcom begint het me te dagen, er is een verschil tussen (mijn) realiteit en wat de commercie hierover uitdraagt.

Mijn doel van dit bericht is om een mooi verhaal uit de geschiedenis te delen, om op deze manier een positieve gedachte mee te geven over deze internationale feestdag. Maar de historici zijn er nog niet over uit waar Valentijnsdag nou vandaan komt, er zijn meerdere mogelijke grondleggers voor de dag van de liefde. Was het Sint Valentijn uit Rome, die in de 3e eeuw na Christus tegen de regels in, de single soldaten in het geheim liet trouwen met hun geliefden? Blijkbaar dacht men toen, dat je als single minder sterfelijk was op het slagveld, daarom was trouwen ten tijde van oorlog verboden. Als single ben ik er in de veldslag van de januari-sale ook zonder kleerscheuren vanaf gekomen 😉

Slagveld tijdens de januari-sale

De Romeinen vierden op 14 februari Lupercalia, de feestdag van de god van de schaapsherders. Waarschijnlijk kunnen we hier beter van een godin spreken, het gaat namelijk over Lupa de wolvin, die Romulus en Remus opvoedde. Het minder leuke aspect aan dit festival is dat er een hond en twee geiten ritueel geslacht werden. Er werden riemen gemaakt van het geitenleer. Wat wel feestelijk klinkt, is dat de mannen uit het dorp, naakt met deze riemen achter de vrouwen aanrenden. Met beheerste tikjes probeerden die mannen de vrouwen te raken, dit was goed voor de vruchtbaarheid -en voor de reeds zwangeren beloofde het een prettige bevalling. Mijn gedachten dwalen af naar een kelder met een meesteres, in plaats van een dag vol chocolaatjes en bloemen.

In 1382 noemde schrijver Geoffrey Chauser iets over Valentijnsdag, maar hij had het over een Valentijn die 2 mei zijn heilige dag heeft. Shakespeare liet iets vallen in Hamlet over Valentijn en Valentijnsdag, dit gebeurde in de periode 1600-1601 voor het eerst. Enfin, de toon was gezet over een aantal Valentijnen. In het begin van de 19e eeuw begonnen we een traditie, kaarten naar een persoon sturen waar je in het geniep over droomde. Het versturen van post was goed betaalbaar en met het concept van heimelijke liefde, durfde iedereen wel anoniem een liefdesverklaring te sturen. In 1840 sloeg deze traditie van Europa over naar de Verenigde Staten, en de Amerikanen hebben er een echte, dikke, feestdag van gemaakt.

Met Valentijnsdag viel er goed geld te verdienen, en als webshopeigenaar op de dag van vandaag zal ik hier zeker niet over klagen. Maar even terug naar de 19e eeuw, want hier werd geld verdiend met chocolade, bloemen -en diamanten, er werden grote reclamecampagnes opgezet om deze traditie in ere te houden. En niet alleen voor de singles, want dit betrof nu een algemene dag van de liefde, iedereen kan iets kopen om een ander in het zonnetje te zetten. De Nederlandse bloementelers zette in de jaren ’50 de traditie nog net iets scherper aan, ze verzonnen dat Sint Valentijn een monnik was die bloemen uitdeelde. Zo ontstond de feestdag van de liefde, een lucratieve business.

Ik begin langzaam wat enthousiaster te worden, het is altijd leuk om een ander te laten weten dat je hem -of haar waardeert. Wat nou als je nooit wat voor Valentijn krijgt? Ik denk niet dat het ernstig is, ik heb nog nóóit iets voor Valentijn gehad omdat dit alleen maar commercieel gedoe is. En ik denk dat er niets mis met mij is, maar ik kan het mis hebben. Stuur jij zelf wel eens iets met Valentijn, want mogelijk maak jij ook mensen onzeker. Dit jaar valt Valentijnsdag een beetje ongelukkig op een maandag, als je kaartje afgelopen zaterdag nog niet op de eindbestemming is gearriveerd, is deze te laat. Want op maandag wordt er op de meeste plaatsen geen briefpost bezorgd. Dikke tip! Als je toch graag iets wilt laten bezorgen na het lezen van deze blog, bloemen kunnen op dezelfde dag bezorgd worden, ook in een andere stad. Veel bloemenzaken zijn aangesloten bij een online service. Even googlelen dan maar! Overigens heb ik ook gegoogled en ik kwam voor mijn historische bron uit bij: isgeschiedenis.nl

Nieuwsbrief Inschrijving

Schrijf je nu in voor de GuanYin Jewels nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief Inschrijving

Schrijf je nu in voor de GuanYin Jewels nieuwsbrief en blijf op de hoogte!