Iets om naar uit te kijken

Het leven is gevoelsmatig weer teruggekeerd naar het normalere. Voor mij althans, door het mooie weer heeft de omgeving buiten mijn studio zich getransformeerd naar een grote speelplaats. Elk uitstapje voelt als de vrijdagmiddag van een werkweek op kantoor, ik neem een flinke teug buitenlucht terwijl ik mijn vrijheid in stap. Er zijn nog wel beperkingen, maar van de dingen die mogelijk zijn, geniet ik des te meer. Het sociale contact voelt echter, meer oprecht. We weten allen dat dit niet vanzelfsprekend was, en nu nog moet een samenzijn georganiseerd worden binnen de voorschriften van de Corona maatregelen. Aan dit gevoel van dankbaarheid en waardering voor elkaar wil ik graag zo lang mogelijk vasthouden.

Het sociale contact voelt echter, meer oprecht

Een bezoek aan het Rijksmuseum was bijna een maand van tevoren gepland, gisteren kon ik dan in het gezelschap van een vriend naar binnen gaan. Bij de entree realiseerde dat mijn aandacht voor de 1,5 meter afstand al flink was verslapt, in publieke aangelegenheden hanteren ze echt nog de 150 centimeter. Het is geen onwil, maar er ontwikkeld zich een bepaalde nonchalance zodra de ernst van de situatie naar de achtergrond verplaatst is. We weten wel waarom het belangrijk is, maar net als de fear appeal foto op een pakje sigaretten, dringt het niet meer tot je door. Bang maken als middel om iemand iets te laten doen, of juist om bepaald gedrag te voorkomen, heeft enkel effect als er een reëel en zwaarwegend risico aan gekoppeld wordt. Na de demonstratie op de Dam van 1 juni, werd er een massale besmetting verwacht. Nu na het verstrijken van de incubatietijd niets aan de hand lijkt te zijn, wordt de hele 1,5 meter theorie door veel mensen in twijfel gebracht. Om een grote groep mensen, bijvoorbeeld met de omvang als de inwoners van Nederland, intrinsiek gemotiveerd te krijgen om een bepaald gedrag te vertonen, moet er een bepaald geloof worden gevolgd, een overtuiging. Nu de noodzaak van de 1,5 meter afstand ontkracht is, zijn sterke argumenten noodzakelijk.

In publieke aangelegenheden hanteren ze echt nog de 150 centimeter

Waar ik vooral naar uit keek was het moment waarop het sterftecijfer door Corona weer wat gedaald zou zijn. Het moment waarop we langzaam weer de dingen kunnen doen die horen bij het normale leven. De cijfers zijn erg positief, toch is er geen groen licht gegeven om de trein te nemen als het niet super noodzakelijk is. Graag zou ik mijn dierbaren weer eens willen zien in Maastricht, maar met de treinreis breng ik mijn medemens in gevaar. Toch zou het niet zo hoeven te zijn, als er een plek in de trein gereserveerd zou kunnen worden, dan wacht ik rustig mijn beurt af. Waarbij mensen met een Vitaal beroep natuurlijk altijd voorrang moeten krijgen. Mogelijk denk ik te simpel, maar ik ben ook zonder tegensputteren thuis blijven werken, ik heb steeds netjes afstand gehouden en ik ben niet gaan demonstreren omdat ik grote groepen mensen mijd. Er zit te veel ruimte tussen de positieve resultaten en nieuwe uitleg waarom we ons als Nederland aan bepaalde regels moeten houden. Mensen zijn ondertussen van het 1,5 meter geloof afgestapt.

Mensen zijn ondertussen van het 1,5 meter geloof afgestapt

Nu het moeilijk is om te plannen, is er ook minder om naar uit te kijken. Ik heb het nodig om ergens naartoe te werken en iets te hebben om naar uit te kijken. Om nog even door te zetten en tot het einde alles zo goed mogelijk te doen. Nu er vluchten worden geannuleerd, vakantie in een aantal landen volledig op eigen risico zijn en er meer wordt gesproken over beperkingen in plaats van meer vrijheid, voelt het soms alsof we niet echt iets hebben om naar uit te kijken. In de persconferenties is er gesproken dat we trots mogen zijn op onze prestaties, we hebben dit samen bereikt. Maar als er niets wordt teruggegeven, dan bedenken we ons nog wel een keer voordat we weer een extra tandje bijstellen.

Nieuwsbrief Inschrijving

Schrijf je nu in voor de GuanYin Jewels nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Nieuwsbrief Inschrijving

Schrijf je nu in voor de GuanYin Jewels nieuwsbrief en blijf op de hoogte!